Voorstellingen.

De afgelopen jaren heeft het Nationaal Theaterfonds verschillende voorstellingen ondersteunt. Dit omdat de overheid steeds meer bezuinigt op theater. Grootschalige en bijzondere voorstellingen waren steeds minder te zien in het land. Want reizen door het land met een grote productie, of het nu gaat om musical, opera, toneel, een concert of een balletvoorstelling is duur.

Theaters konden vaak het geld niet meer opbrengen om zo’n voorstelling voor hun publiek aan te kopen. Dat is jammer voor ons, theaterliefhebbers, en voor onze kinderen, de theaterliefhebbers van de toekomst. Het Nationaal Theater Fonds ondersteunt theaters en gezelschappen zodat grootschalige voorstellingen in het hele land te zien zullen blijven.

 

De volgende voorstellingen hebben een garantie ontvangen:

Scala / Scapino Ballet Rotterdam / Dans / Opera / jan '17 - mrt '18

Scala is theatrale dans op hoog niveau en het spannende vervolg op de baroksensatie Pearl, waarmee de Scapinodansers vele harten wisten te veroveren.

Met Scala, op live uitgevoerde, virtuoze barokmuziek, creëert choreograaf Ed Wubbe een dansdrama in de extravagante sfeer van de barok. Scala gaat over romantiek, pracht en praal, verleiding en decadentie en roept beelden op van films als Dangerous Liaisons. Achter alle uiterlijke schoonheid doemt een duistere wereld op met intriges en verval. De tien musici van Combattimento, aangevuld met twee operazangers, laten de dansers schitteren op aria’s en vioolconcerten van o.a. Vivaldi en Händel. Samen met de imposante kostuums krijgt Scala een operateske enscenering waarin alles draait om menselijk drama.

Dr. Miracle's / Opera2day / Opera / jun '16 - dec '17

Voor onze nieuwste voorstelling ‘Dr. Miracle’s last illusion’ laten wij ons inspireren door een letterlijk magisch genre: het illusionisme. We verplaatsen ons naar de tijd rondom 1900. Het leven kreeg kleur door zowel sprankelend variété als een fascinatie voor het bestaan voorbij de grens van leven en dood. De voorstelling is een coproductie met het New European Ensemble, De Dutch Don’t Dance Division en de Koninklijke Schouwburg.

De terugkeer van Hans en Grietje / Orkater in co-productie met het Balletorkest / Toneel / dec '15 - mar '16

Na de hit Alice in Wonderland toverde het schrijversduo Geert Lageveen en Leopold Witte het bekende verhaal van Hans en Grietje om tot een muzikaal spektakel voor de hele familie. Een spannend reisverhaal dat bol staat van muziek uit het klassieke repertoire en nieuw geschreven rock-‘n-roll van Orkatercomponist Erik van der Horst.

Vader heeft geen werk en moeder heeft wel wat beters te doen. Ergens langs de snelweg laten zij hun kinderen achter. Hans en Grietje hebben geen idee waar ze zijn. Op zoek naar een dak boven hun hoofd ontmoeten ze de wonderlijkste figuren. Een smakelijk snoephuisje brengt hen in de studio van de tv-show Vreet je vet!. De boosaardige presentatrice blijkt vastbesloten Hans op live televisie te roosteren. Maar dan bedenkt Grietje een list…

Into the Woods / Stichting PIT Producties / Musical / okt '17 - mei '17

De wereldberoemd musical-componist Stephen Sondheim (o.a. Sweeney ToddWest Side Story) creëerde met de grimmige sprookjesmusical Into The Woods een wervelende, moderne parabel over oeroude dilemma’s tussen geliefden, echtgenoten, ouders en kinderen.

Na de succesvolle productie van Sondheim’s Putting It Together, die bekroond werd met twee Musical Awards, presenteert PIT producties met trots het betoverende Into The Woods. De musical won in totaal 5 Tony Awards, 8 Dramadesk Awards en 3 Oliver Awards.
In 2015 is Into the Woods verfilmd door Rob Marshall met Meryl Streep en Johnny Depp in de hoofdrollen. In Nederland wordt Into the Woods nu voor het eerst uitgevoerd in de originele orkestbezetting.
Sinds de première in 1987 op Broadway, heeft Into The Woods met talloze producties zich wereldwijd bewezen als succesvolle classic die een breed publiek van jong tot oud aanspreekt. In een gloednieuwe, bruisende vertaling van Jeremy Baker, en met een orkestbezetting van 15 man, o.l.v Jeroen Sleyfer, presenteert PIT Producties, onder regie van Gijs de Lange met Into The Woods een overrompelende en oorstrelende musical met een all star cast.

Alleen op de Wereld / Maas Theater / Dans / jan '14 - apr '14

Het kinderleven van Remi verandert totaal als hij ontdekt dat zijn moeder niet zijn echte moeder is. Hij wordt verkocht aan Vitalis, een oude man met drie honden en een aap en gaat een zwervend bestaan leiden met eindeloos veel tegenslagen. Maar Remi houdt moed, steeds opnieuw. En dan, na een droevige reis, wacht een beloning…

Met onder andere aanstormend talent Djurre de Haan.

Heerlijk duurt het langs / Musical

De succesvolle musicalklassieker van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink eindelijk weer in de Nederlandse theaters. Vijftig jaar na de première in 1965 komt de meest succesvolle musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink eindelijk terug in de Nederlandse theaters.

Met ‘verrukkelijke’ evergreens als Op een mooie Pinksterdag, Kom Kees, Het is over en Zeur niet gezongen door een top cast!

Humor, nostalgie en prachtige liedjes zijn de ingrediënten voor dit heerlijke muzikale verhaal over de dagelijkse beslommeringen van het echtpaar Marian en Ido en hun dochter Pinkie. Hij gaat vreemd met zijn secretaresse. Zij zet hem het huis uit en zoekt haar heil bij buurman Ton. Totdat Pinkie thuiskomt met Ali en haar ouders vertelt dat ze met hem naar Turkije zal emigreren. Het in onmin levende echtpaar doet verwoede pogingen dochterlief in Nederland te houden. En dat alles gesitueerd in de jaren zestig, een van de meest opmerkelijk decennia uit de afgelopen eeuw. Annie Schmidt op haar best!

Mariken en de Tuin der Lusten / Opera2Day / Opera / jul '15 - nov '15

OPERA2DAY presenteerde in het najaar van 2015 Mariken in de tuin der lusten, een nieuwe opera gebaseerd op het verhaal van Mariken van Nieumeghen. Precies 500 jaar geleden verscheen in Antwerpen de eerste uitgave van dat ‘mirakelspel’. Het verhaal heeft in alle eeuwen niets aan kracht verloren en behoort onomstotelijk tot de canon van de Nederlandse cultuur. In een nieuwe opera vertelt OPERA2DAY het ontroerende en intense verhaal op een nieuwe en aangrijpende manier. Daarvoor wordt samengewerkt met de gerenommeerde partners het Nationale Toneel, Asko|Schönberg en Cappella Amsterdam. Componiste Calliope Tsoupaki schrijft de muziek.

In deze opera volgen we de nieuwsgierige, maar ook kwetsbare Mariken op een reis door een duistere wereld. Ze komt daarbij intrigerende karakters tegen, zoals een feeks van een tante, een verleidelijke duivel en een inquisitoire paus. Naar analogie met het drieluik, De tuin der lusten van Jeroen Bosch (tijdgenoot van Mariken van Nieumeghen), komt ze vanuit ‘De besloten hof’ nabij Nijmegen terecht in ‘De tuin der lusten’ van het Antwerpse stadsleven, waarin ze zeven jaar lang met de duivel een uitbundig leven leidt. Uiteindelijk gaat ze op zoek naar ‘Boetedoening’ en eindigt vol berouw in het Wittevrouwenklooster in Maastricht. Daar leeft ze geketend en bidt om verlossing.

Carmen / Opera Zuid / Toneel / jul '13 - okt '13

Het alom geprezen theaterduo Leopold Witte en Geert Lageveen stapt nu voor het eerst de operawereld binnen. Na jarenlange ervaring met het maken van muziektheater bij Orkater en diverse orkesten, gaat het duo met de Opera Zuid-productie Carmen de uitdaging aan om opera te regisseren. Het beroemde verhaal over liefde en jaloezie plaatsen Lageveen en Witte in de jaren zestig. Zigeuners worden hippies, sigarenmeisjes roken joints en er zijn rellen met de politie. Make Love Not War! Carmen is ‘baas in eigen buik’. Vrijheid blijheid. Vrouwenpower in de flower power. Provo’s en hippies, zoals Carmen, met een ongebreidelde zucht naar vrijheid. In die vrijheid kun je keuzes maken, volgens Witte en Lageveen. ‘In vergelijking met theater’, zeggen ze, ‘is bij opera de muziek klaar, de teksten zijn er en binnen die beperkingen moet je als regisseur en zanger je eigen vrijheid zien te winnen.’

Het succes van de opera Carmen was eind negentiende eeuw niet vanzelfsprekend. De repetities verliepen moeizaam, de partituur moest almaar gewijzigd worden en het orkest was er van overtuigd dat de muziek onspeelbaar was. De première in 1875 liep uit op een fiasco; het publiek reageerde geschokt en afwijzend op het werk. Toch werd Carmen één van de populairste en bekendste opera’s.

De korporaal Don José laat zich verleiden door de exotische Carmen. Hij moet en zal haar hebben. In de ban van zijn verliefdheid laat hij zich overhalen te deserteren, vergeet hij zijn liefde voor Micaëla en komt hij in een crimineel circuit terecht. Zijn verliefdheid blijkt catastrofaal; Carmen valt uiteindelijk voor de charmes van de toreador Escamillo en Don José, verblind door jaloezie, gaat op tragische wijze zijn ondergang tegemoet.

De Tweeling / Stage Entertainment / Musical / sep '15 - jun '16

De nieuwe musical De Tweeling was tot juni 2016 te zien in de Nederlandse theaters. De musical is gebaseerd op de bestseller van Tessa de Loo en vertelt het aangrijpende verhaal van de tweelingzusjes Lotte en Anna. De zusjes worden op jonge leeftijd van elkaar gescheiden en groeien op in twee totaal verschillende werelden; Anna in Duitsland, Lotte in Nederland.

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog worden tegenstellingen alleen maar groter. Een strijd tussen het hart en het geweten van de zussen is het gevolg. Kunnen ze het verleden laten rusten en de kloof tussen hun werelden overbruggen?

De tweeling Lotte en Anna Bamberg wordt op jonge leeftijd van elkaar gescheiden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog groeien de meisjes respectievelijk op in Nederland en Duitsland. Anna op de boerderij van haar Duitse oom waar ze haar hele jeugd hard moet werken voor anderen en Lotte in een Nederlands pleeggezin dat haar op het eerste gezicht alle kansen biedt. De zussen missen elkaar maar het lukt hen vanwege de omstandigheden niet om contact met elkaar te houden. Anna trouwt met een SS-officier die aan het einde van de oorlog sneuvelt. Lotte’s verloofde wordt vermoord in Auschwitz. Na de oorlog probeert Anna nog één keer in contact te komen met haar tweelingzus. Maar kunnen ze het verleden overwinnen om elkaar weer te omarmen als zussen?