De selectiecommissie van Nationaal Theaterfonds

Miranda van Kralingen

De Nederlandse sopraan Miranda van Kralingen studeerde cum laude af. Na de masterclass bij Elisabeth Schwarzkopf volgde een succesvolle internationale operacarrière met glansrollen als Contessa Almaviva, Elisabetta, Katja Kabanovaen Leonore in onder meer Basel, Parijs, Bilbao en Stuttgart. Uit handen van José Carreras ontving ze de Diamond Tulip Award voor haar vocale prestaties in binnen- en buitenland. Sinds juni 2004 is ze artistiek leider van Opera Zuid. Voor de Tros presenteert ze het radioprogram Verzoekop4.

Gijs de Lange

Na zijn examen aan de toneelschool in Maastricht begon Gijs de Lange zijn carrière als acteur bij Het Zuidelijk Toneel Globe. Vanaf de oprichting van Toneelgroep Amsterdam is Gijs aan dit gezelschap verbonden en heeft naast vele rollen ook een tiental regies op zijn naam staan.Sinds 2000 is hij werkzaam als freelance regisseur bij o.a. Orkater, Het Toneel Speelt,Het Nationale Toneel en de Nationale Reisopera. Ook regisseerde hij de laatste drie producties van cabaretduo Droog Brood en speelt ook nog regelmatig in film- en televisieproducties.

Maria van Loon

Maria van Loon heeft diverse functies bekleed in de theaterwereld, o.a. bij het North Sea Jazz Festival en Culturele Zaken van de Gemeente Rijswijk. Daarnaast produceerde zij een aantal voorstellingen.

Van 1990 tot 2009 was zij artistiek leider bij de Rijswijkse Schouwburg en in die functie verantwoordelijk voor de programmering en publiciteit. Zij is sinds 2009 bestuurslid van de Stichting Stimulering Kunst & Cultuur.

Eddy Habbema

Toneelregisseur o.a. bij Toneelgroep De Appel, Haagse Comedie (artistiek directeur) en Bos Theaterproducties. Regisseerde opera’s van o.a. Berlioz, Bartók, Hindemith, Mozart en Händel en musicals als My Fair Lady,Tsjechov, CyranoElisabethPiafDaddy Cool en Shrek.

Was vanaf de oprichting tot 2004 lid van het bestuur van de VandenEnde Foundation.

Hanneke van Rudelsheim

Hanneke Rudelsheim is ruim vijfendertig jaar werkzaam geweest in de theaterwereld waarvan dertien jaar als algemeen directeur van de Theatercombinatie Bellevue / Nieuwe de la Mar.

Vanaf 2001 werkte zij als zelfstandig adviseur bij o.a. Theater de Meervaart, Bos Theaterproducties en de VandenEnde Foundation. Tevens maakte zij deel uit van diverse toneeljury’s en kunstcommissies. Thans adviseert zij nog enkele theatermakers.