Nationale Theatertekst

Het Nationaal Theaterweekend maakt een theaterbezoek laagdrempelig. De eerstvolgende editie van het weekend, dat plaatsvindt op 27 t/m 29 januari 2023, wordt aangevuld met een wel heel speciale happening. In heel Nederland zal door deelnemende theaters en (lokale) gezelschappen, geheel gratis, een stuk worden opgevoerd. Zo gaat dezelfde voorstelling, in heel Nederland, tegelijkertijd in première.

De eer van het schrijven van de eerste tekst, in 2021, lag in handen van Don Duyns. Duyns een van Nederlands’ meest gespeelde toneelschrijvers kreeg voor zijn toneeloeuvre in 1992 de Perspectiefprijs, won voor het scenario van de korte film Spotters in 2015 de vakprijs de Zilveren Krulstaart, tevens won Duyns, samen met regisseur Pieter Kramer, in 2019 de Prosceniumprijs.

‘Ik vind het een enorme eer om gevraagd te worden voor de eerste ‘Nationale Theatertekst’. Tijdens het schrijven van dit stuk Water & vuur (2021) verheugde ik me al op de diverse groepen die deze tekst of delen ervan gaan opvoeren of lezen. Het is daarnaast hoop ik ook een fijne tekst om te lezen, een – zoals iemand zei – ‘moderne zedenschets’ over het Nederland van nu, geplaatst in de microkosmos van een lokaal buurthuis.’

Helaas heeft er, door Covid-19, geen opvoering plaats kunnen vinden van de eerste Nationale Theatertekst. Don Duyns heeft speciaal voor het Nationaal Theaterweekend 2023 opnieuw een tekst geschreven. De tweede Nationale Theatertekst Nestgeur is te downloaden via onderstaande button.

De thematiek van het stuk zal jaarlijks aansluiten op het thema van de Boekenweek, voor 2022 is het thema, ‘De eerste liefde’. 

Gelukkig hebben we nog wel enkele beelden van de eerste Nationale Theatertekst Water & Vuur. Annet Malherbe en Meral Polat brachten een scène ten gehore. Vervolgens werd een eerste exemplaar van het script in boekvorm, dat beschikbaar is gesteld door de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK), uitgereikt aan Don en beide actrices.